Pădurea Spânzuraților
Radu Afrim
despre spectacol
TRAILER
Spectacolul lui Radu Afrim după Pădurea spânzuraților a lui Liviu Rebreanu, descoperă uriașa poezie a unui text puternic și modern și își propune să se adreseze în primul rând tinerilor de azi. Reinterpretând în stil propriu o operă majoră a literaturii române, regizorul o transpune în universul său imaginativ, atât de specific, îi descoperă sensuri noi, pornind de la premiza că romanul lui Rebreanu nu este un roman de război, ci unul psihologic.
„Nu vreau să pun în scenă cartea lui Rebreanu, vreau să chestionez puțin ce s-a întâmplat cu noi în suta asta de ani și unde suntem… S-ar putea să fie ambițios, riscant, kitschos, greșit, dar aș vrea să pun față în față soldații aceia care au luptat pentru ceva atunci, deși mulți nu știau pentru ce luptă, cu niște tineri din zilele noastre, cu niște dialoguri și întrebări Ce ați făcut în 100 de ani, cine eram noi la vârsta voastră, ce am făcut…” a explicat într-o recentă întâlnire cu presa Radu Afrim.
Departe de orice formă de naționalism, spectacolul provoacă la o reflecție lucidă asupra stării nației, la o confruntare clară cu trecutul nostru istoric, un dialog între vocea prezentului și vocea istoriei. O voce surdă, șoptită sau răspicată, insinuantă sau răscolitoare prin care evenimentele unei lumi sfârtecată de masacre rostesc adevăratul lor nume în fața timpului, o voce care are timbrul specific și intonația regizorului Radu Afrim…..mai mult
sursa: tnb.ro
Regie: Radu Afrim
Scenariu: Radu Afrim
Univers sonor: Radu Afrim
Scenografie: Cosmin Florea
Coregrafie: Andrea Gavriliu
Video Mapping: Andrei Cozlac
Light design: Mircea Mitroi
Sound design: Călin Țopa
Asistent regie: Victor Tunsu, Flavia Giurgiu, Mădălina Ciupitu
Asistent costume: Andreea Diana Nistor, Alexandra Budianu
Asistent decor: Gabi Albu
Regia tehnică: Costi Lupşa
Andruni
Nota 9,7 / 10
9.7/10
Mă întristează faptul că sunt atât puține experiențe ca cea de a merge la acest spectacol, însă dacă nu ar fi astfel, nu ar mai fi aceste momente atât de speciale. Adevărul este că astfel de clipe, precum cele trăite de-a lungul piesei în cauză ne fac să ne gândim cât de exuberantă poate fi mintea umană. Poate complexitatea decorului și a coregrafiei, sau poate actorii absolut senzaționali printre care tronează Marius Manole, sau poate ingeniozitatea incredibilă specifică lui Radu Afrim, sau poate toate aceste aspecte fac acest spectacol să fie unul dintre cele mai bune pe care am avut plăcerea să le văd până acum. Este traumatic, aș putea spune, să fim dispuși să ne asumăm povestea și să rezonăm cu ea, însă doar astfel în unele situații ne putem da seama de mesajul pe care lucrurile din jurul nostru îl au de oferit.
Madi
Nota 9,7 / 10
9.7/10
Pădurea spanzuraților, varianta Radu Afrim, e un spectacol Must SEE categoric…. sensibil, puternic, nonconformist, spectaculos, plin de mesaje… fix cum e regizorul ajuns la apogeu pe marea scenă a Naționalului vu acest regal actoricesc, scenografic și coregrafic. Un spectacol de văzut și chiar revăzut pentru complexitate, sensuri și semnificații, actorie desăvârșiți și scene memorabile. Catharsis garantat.
ȘI EU AMTeatru
Așteptăm, de la voi, recomandări de spectacole și promitem să le publicăm aici pe cele mai inspirate!
ȘI EU AMTeatru
Așteptăm, de la voi, recomandări de spectacole și promitem să le publicăm aici pe cele mai inspirate
Scrie-ne!