Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Domnul Ibrahim și florile din Coran

Domnul Ibrahim și florile din Coran

Chris Simion Mercurian

despre spectacol

TRAILER

Parisul anilor ’60. Cartierul evreiesc. Moise, un puşti singuratic, părăsit de mamă, locuieşte cu un tată neurastenic şi observă lumea cea mare şi ciudată de la înălţimea celor unsprezece ani ai săi. Domnul Ibrahim, băcanul musulman care pare să cunoască secretul fericirii, şade de dimineaţa până seara pe taburetul din prăvălie şi contemplă aceeaşi lume cu detaşarea senectuţii. Dar într-o bună zi privirile celor doi se întâlnesc şi, din vorbă în vorbă, din poveste în poveste, Moise ajunge învăţăcelul băcanului arab care-i desluşeşte tainele iubirii de oameni. După ce tatăl băiatului dispare fără urmă, bătrânul îl adoptă pe micul orfan şi împreună traversează Europa spre Cornul de Aur, tărâmul vegheat de legile sfinte ale Coranului. Călătoria spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori e o parabolă a vieţii şi a morţii, care surprinde şi îndeamnă la meditaţie.

sursa: teatral.ro

Teatrul Metropolis

Regia: Chris Simion-Mercurian
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Scenografia: Maria Miu
Durata: 1h 30m

Distributia

Marian RâleaVlad LogiganClaudiu BleonţLia BugnarMagda CatoneAmelia Ursu
Andruni

Nota 9,4 / 10

9.4/10

În regia lui Chris Simion-Mercurian, nu doar punerea în scenă și ingeniozitatea au surprins în mod plăcut publicul, dar și excelența cu care au jucat atât Vlad Logigan, cât și Marian Râlea în rolurile principale. Povestea este una tragică, totuși sugerând speranță și terminându-se într-o notă pozitivă. Moise, un băiat evreu cu vârsta de unsprezece ani trăiește alături de tatăl său în Parisul anilor 60’, fiind mai întâi curios, apoi obligat să cunoască ce este aceea maturitate, responsabilitate. Domnul Ibrahim îi devine prieten băiatului pe care ajunge să îl considere fiu, aducând bucurie în viața tragică a lui Moise. Este un adevărat spectacol, ajungând să atingă și să marcheze inima fiecăruia dintre spectatori.

Madi

Nota 9,3 / 10

9.3/10

Bucureștiul are privilegiul să fie locul de întâlnire dintre unul dintre cei mai citiți autori francezi contemporani, Eric-Emmanuel Schmitt și o regizoare charismatică și plină de pasiune, precum este Chris Simion Mercurian. Au dat naștere până acum la trei capodopere și nu mă feresc de cuvinte mari când vine vorba de ”Oscar și tanti roz”, ”Copilul lui Noe” și ”Domnul Ibrahim și florle din Coran”. Toate cele trei beneficiază și de actori de prim rang, desigur, fără de care producțiile nu ar fi putut ieși atât de inspirate și puternice. Spectacolul despre care este vorba de data aceasta îi pune în valoare pe Marian Râlea și Vlad Logigan într-un mod cum puține producții o pot face, textul curge firesc, iar scenografia minimalistă, dar foarte inspirată și adaptată perfect scenei mici de la Metropolis, amplifică sentimentele spectatorilor. N-ai cum să nu reacționezi la tot ce se derulează pe parcursul celor aproape două ore: zâmbești, te întristezi, ești bucuros, plângi, râzi, iar peste toate cele rămâi cu speranța și catharsisul eliberator de la final pentru multă vreme după ce ieși din sală.

ȘI EU AMTeatru

Așteptăm, de la voi, recomandări de spectacole și promitem să le publicăm aici pe cele mai inspirate!

ȘI EU AMTeatru

Așteptăm, de la voi, recomandări de spectacole și promitem să le publicăm aici pe cele mai inspirate

Scrie-ne!

URMĂTORUL EVENIMENT AMTEATRU!

© 2025 Toate drepturile rezervate AMTeatru

URMĂTORUL EVENIMENT AMTEATRU!

© 2025 Toate drepturile rezervate AMTeatru

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]
This Pop-up Is Included in the Theme
IÎnscrie-te la Newletter-ul nostru!
Acum