Cei drepți
despre spectacol
TRAILER
Scriind Cei drepți (1949), Camus a scris nu doar despre lumea de ieri, ci și despre lumea de azi unde indivizi care ucid în numele unor idealuri și credințe sunt convinși de faptele lor „drepte”.
Ce este „drept” și ce nu? Poate fi legitimată crima în scopuri politice? se întreabă autorul „Omului revoltat”, care nu renunță să reflecteze asupra problemei terorismului, violenței și terorii într-un text dramatic modern ce păstrează valențele unei tragedii shakespeariene.
Februarie 1905, Moscova. Un grup de tineri aparținând Partidului Socialist Revoluționar organizează un atac terorist împotriva Marelui Duce Serghei, unchiul țarului, o figură despotică a acelor vremuri. Conflictul piesei se conturează între două concepte opuse despre revoluție: terorismul extremist (personificat de Stepan) – care sacralizează moartea adversarului și a martirului – și terorismul înfăptuit de ucigașii „delicați” (Kaliaiev cu Dora) – care iubesc frumusețea și urăsc tirania, gata să ucidă pentru a construi o lume în care niciodată nimeni nu va mai ucide. Revoluționarii nu pot iubi în această viață dacă vor să-și realizeze planurile. Astfel, cei doi tineri nu-și pot împlini iubirea decât în moarte, asemenea lui Romeo și Julietei.
Luptând impotriva tuturor formelor de extremism, alegând omul și nu conceptul, legând revolta de măsură, Camus denunță tentația nihilistă a revoluției pure. Pe scena Teatrului Național București, spectacolul Cei drepți, în regia lui Mihai Maniuțiu, pune opera lui Camus sub semnul recunoștinței față de lume și a pledoariei pentru iubire și viață…..mai mult
sursa: opereta.ro
Regie:
Adaptare:
Decor:
Costume:
Muzica:
Mihai Dobre
Regia tehnică:
Andi Tuinea
Andruni
Nota 8,6 / 10
8.6/10
Tensiunea este puternică, mai ales datorită realismului și a durității cu care este prezentată opera lui Albert Camus, dar și drept consecință vremurilor aspre și reci, din toate punctele de vedere. Exagerarea personajelor nu au fost, pentru mine, cel mai bun mod de a juca acest spectacol, dar fiind personajele astfel construite este evidențiat mai amplu mesajul. Maia Morgenstern și Marius Manole întăresc impactul spectacolului, prin prisma lor, dar și a celorlaltor, reușind să te apropii de atmosfera deloc primitoare a Moscovei, în Februarie 1905.
Madi
Nota 9,4 / 10
9.4/10
Reîntoarcerea lui Măniuțiu la TNB a decurs magistral pornind de la textul lui Camus, aducând bijuterii de interpretări actoricești și o scenografie impecabilă pentru mica sală Pictura …
Mergeți să vedeți “Cei drepți” și lăsați-vă impresionați de delirul unor personaje dostoievskiene care au trăit aievea în urmă cu un secol, dar care pot fi regăsite încă în acțiunile Rusiei contemporane… În plus, Marius Manole și Raluca Aprodu fac roluri extrem de solide.
ȘI EU AMTeatru
Așteptăm, de la voi, recomandări de spectacole și promitem să le publicăm aici pe cele mai inspirate!
ȘI EU AMTeatru
Așteptăm, de la voi, recomandări de spectacole și promitem să le publicăm aici pe cele mai inspirate
Scrie-ne!